Brevet som startet det hele

Det står flere ildsjeler bak tilblivelsen av Ragnhilds Drøm, men det aller første initiativet kom fra Odd Lekang. Han hadde lenge gått og grunnet på et ønske om å få satt opp et spel, og da tusenårsfeiringen for Olav Tryggvassons besøk i Salten stod for døren, tok han kontakt med sjef for oppvekst og kultur i daværende Skjerstad kommune, Torbjørn Lappegård. Odd mente det nå var en stor mulighet for å få feiret tusenårsminnet for Olavs besøk i Skjerstad.

Odd tok også kontakt med Selje kommune for å få tips derfra, og mottok et brev med tilbud om hjelp til å bringe ideen videre. (forts. under bildet)

Odd Lekang er en markant formidler av vår kulturhistorie. (Foto: Bodø Nu)

Han skriver i brevet til Skjerstad kommune, datert 6. august 1995, følgende:

«I år 995 kom Olav Tryggvasson fra England til Norge og Moster med kristendommen. Dette tusenårsminnet ble høytidelig feiret i mai d.å. på Moster og ellers i landet. I følge Snorre Sturlasons kongesagaer, side 186-188, var Olav Tryggvasson med sitt følge av båter, værmenn, biskop og presteskap på vei nordover landet på sin kristenferd. Han kom også til Godøyene. Der bodde det en mektig høvding som ble kalt Raud den Rame. I følge Snorre hadde Olav store vansker med å komme inn i fjorden til Raud p.g.a det som i følge fylkesarkeolog Hein Bjerck var Saltstraumen. Bjerk hevder også at de mange og store gravhauger, hustufter og nausttufter tilsier at Raud bodde på Ljønes eller i Ljønesvika.

Med bakgrunn i dette har vi i Skjerstad kommune en stor mulighet om et år eller to, til å feire et 1000 års minne for Olav Tryggvassons «besøk» i vår kommune.

Håper at denne ideen blir diskutert seriøst, og at noen interesserte kan komme sammen i høst til en idékveld.

Musikkfestukas utøvere har i sommer besøkt mange steder i Salten, hva med et samarbeid med dem?»

I et senere innlegg vil vi fortelle mer om tilblivelsen av selve spillet, og om hvordan Randolv Gryt tente på Odds idé.

Snorre forteller:
«Raud eide svære rikdommer i gull og sølv, samt skip – Draken, som var mye større og finere enn Olavs eget. Framme hadde det et drakehode og bak en krok som så ut som en hale. Begge nakkene og hele stavnen var belagt med gull. Dette skipet tok Olav og kalte det for Ormen, for når seilene var oppe kunne det gå for å være vingene på draken. Og det var det fineste skipet i hele Norge.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s